Blog Post

ASS problematiek oftewel Autisme Spectrum Stoornis.

Tijmout bij ASS-problemen


Iets te bewegelijk, veel te druk, moeite met aandacht en concentratie, behoorlijk introvert, overgevoelig, enorme druktemaker, beetje anders! Een paar omschrijvingen voor gedrag regelmatig gekoppeld wordt aan mensen met klachten die vallen binnen het Autisme Spectrum Stoornis. Eigenlijk zien we deze afzonderlijke gedragingen bij iedereen wel eens maar bij sommige mensen valt het meer op. Vaak ook omdat iets versterkt aanwezig lijkt of er verschillende gedragingen bij 1 persoon opvallen. Dit wordt tegenwoordig ook wel Autisme Spectrum Stoornissen genoemd.

 

Van de website van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) heb ik een paar stukjes tekst ‘gebruikt’ die mij aanspraken en waar ik graag op wil inhaken.

Wat is Autisme?

Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal is autisme de ‘verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.’

       en

Informatieverwerking

Ook verwerken mensen met autisme informatie op een andere manier in de hersenen dan mensen zonder autisme. Dit geldt nadrukkelijk óók voor informatie die binnenkomt via de zintuigen. Veel mensen met autisme hebben te maken met sensorische over- of ondergevoeligheid.

             en

Neurodiversiteit

Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht. Steeds vaker wordt dan ook de vraag gesteld of autisme per definitie altijd een ‘stoornis’ of ‘beperking’ is. 


Deze stukjes informatie passen bij de visie van TijmOut. Een behandeling heeft dan ook niet het doel om te genezen van een aandoening maar om de scherpe kantjes of klachten te verminderen. Daarnaast is het mogelijk om de informatieverwerking te verbeteren zodat er meer veerkracht ontstaat. Daarmee ontstaat natuurlijk niet een heel nieuw mens maar kan er mogelijk wel meer leef-plezier bereikt worden.

Chronische pijnklachten
door Ivonne van Dijk 19 mrt., 2024
Wat gebeurt er met je als je elke dag pijn hebt. Of als je regelmatig onverwachte pijnaanvallen hebt. Afgezien van de pijn geven mensen vaak ook aan dat zij hierdoor klachten ervaren als somberheid, angst, eenzaamheid en stress.
door Ivonne van Dijk 19 dec., 2023
Zorgverzekering kiezen voor 2024? Gebruik de Zorgwijzer
Ook na je vakantie leuke of spannende aktiviteiten plannen om het gevoel vast te houden
door Ivonne van Dijk 11 sep., 2023
Herken je het gevoel dat je na de vakantie weer snel in de regelmaat en sleur terechtkomt? Wil je het 'vrijheid-blijheid gevoel' vasthouden dan zul je dat zelf moeten creëren.
door Ivonne van Dijk 21 aug., 2023
Veranderingen in het dagelijkse leven zijn er op allerlei gebieden. Elke verandering vraagt dan ook iets van jou. Het betekent dat je flexibel moet zijn maar ook stabiel. Breng je aandacht eens wat vaker bewust naar je voeten. Houdt de rest van je lijf zo ontspannen mogelijk. Op deze manier kun je energie sparen en makkelijker meebewegen met onvoorziene omstandigheden
De invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Je gedachten veranderen en je  blij voelen.
door Ivonne van Dijk 26 mrt., 2022
Kan je simpelweg je gedachten veranderen en je daarna blij voelen? Dat zou in het huidige moment zeer welkom zijn. Wat is de invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Vanuit de cognitieve gedragstherapie is er het gebruik van een 5G-schema: Gebeurtenis  Gedachten  Gevoel  Gedrag  Gevolg. Dit schema beschrijft wat er achtereenvolgens gebeurt. Bewust, maar vaker nog onbewust.
Met Mindfulness en Biofeedback sneller tot je eigen kern komen
door Ivonne van Dijk 25 nov., 2020
Het gaat hierbij om twee verschillende methodes. En toch hebben ze ook veel met elkaar te maken en kunnen ze elkaar versterken. Mindfulness in combinatie met biofeedback is een sterke methode om sneller tot je eigen kern te komen. Het wordt duidelijker wat er bij jou op een zeker moment gebeurt en wat je anders zou kunnen of willen doen.
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag  gewenst is.
door Ivonne van Dijk 27 jul., 2020
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag gewenst is. Soms is het nodig om een time out te nemen. Stil staan bij hoe je leefstijl, je denken en doen is. Wat je anders zou willen zien in je dagelijkse leven.
Neurofeedback is een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen
door Ivonne van Dijk 11 jun., 2020
Feedback geven of krijgen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar neurofeedback is iets wat je nog niet dagelijks hoort. Een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen. Het klinkt mooi maar wat heb je daaraan?
Met TijmOut in balans
door Ivonne van Dijk 25 mei, 2020
Iedereen raakt wel eens uit balans. Uit balans zijn is een teken van groei. Veranderen is loslaten van oude patronen en gewoonten nadat je hebt bedacht dat deze niet meer zinvol voor je zijn. Daarnaast ga je op zoek naar nieuwe richtingen waarvan je verwacht dat het je iets op gaat leveren.
Een leven na kanker . Met ReAttach vermoeidheid verminderen en  zoeken naar een nieuwe invulling.
door Ivonne van Dijk 07 dec., 2019
Leven na kanker. Een ernstige ziekte zet je leven geestelijk en fysiek op de kop. Na de intensieve behandelperiode komt een fase van herstel. TijmOut is gericht op verandering. Het leven is vaak niet meer zo vanzelfsprekend. Bij TijmOut wordt hier op praktische of concrete wijze invulling aan gegeven. Gericht op zoeken naar nieuwe invulling, op klachten van vermoeidheid en overprikkeling en het hervinden van een nieuw evenwicht. ReAttach is een manier om gebeurtenissen in je leven een nieuwe plek te geven.
Show More
Share by: